Treinreis naar Berlijn

Een treinreis naar Berlijn ipv het vliegtuig

Duitsland is treinland bij uitstek. Duitsland heeft één van de dichtste treinnetwerken van Europa, er is bijna geen plaats waar geen station is. De grote Duitse steden zijn uiteraard goed bereikbaar, ook vanuit Nederland. Dit geldt ook voor Berlijn, er rijdt namelijk een rechtstreekse intercity vanuit Nederland naar Berlijn.

Meerdere keren per dag een rechtstreekse treinreis naar Berlijn

Vanuit Amsterdam vertrekt iedere twee uur een intercity naar Berlijn. Deze stopt in Nederland in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo. Bij Bad Bentheim wordt de Nederlandse locomotief verwisseld voor een Duitse en gaat de trein over het Duitse spoor verder richting Berlijn.De totale reis duurt maar zes uur.

Voor deze trein is het niet verplicht een zitplaats te reserveren, maar wil je zeker zijn van een plekje dan is het wel aan te bevelen om te reserveren. Deze trein wordt namelijk ook veel gebruikt door forensen, zeker in de spits. Je kunt ook een fiets meenemen, daarvoor is het verplicht om te reserveren. Een ticket kun je reserveren via een reisbureau of via het online boekingssysteem van de NS. Soms zijn er voordelige actietarieven en reis je al voor een paar tientjes enkele reis naar Berlijn. De IC komt aan op het geheel vernieuwde Berlijn Hauptbahnhof, van waar je gemakkelijk verder kunt reizen naar je eindbestemming met de S-bahn.

Met overstap in Hannover

Reis je graag met de comfortabele ICE treinen dan kun je er ook voor kiezen om in Hannover over te stappen op de ICE. Deze ICE rijdt rechtstreeks door naar Berlijn zonder tussenstops onderweg. De trein stopt alleen nog op station Berlijn Spandau, aan de rand van de Duitse hoofdstad en vervolgens op het eindstation Berlijn Hbf.

De nachttrein naar Berlijn

Vanuit Nederland rijdt er geen rechtstreekse nachttrein naar Berlijn. Wil je ’s nachts reizen dan zul je naar Düsseldorf moeten, net over de grens. Vanaf Düsseldorf vertrekt om half twaalf de nachttrein naar Berlijn. Je arriveert om iets voor zeven uur ’s morgens op Berlijn Hbf. Als je ervoor voelt om ’s morgens om vijf uur op te staan en over te stappen kun je in Potsdam overstappen op een regionale trein, daarmee ben je eerder in Berlijn, namelijk om kwart voor zes.

De bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn is na Londen de grootste stad in de Europese Unie. Met zo’n 3,5 miljoen inwoners kan je dit dan ook zeker wel een wereldstad noemen. Naast de vele bezienswaardigheden staat Berlijn bekend om het nachtleven en de festivals. Als je hier dus behoefte aan hebt kan je hier dag en nacht jezelf vermaken.

Reizen naar Berlijn

Als je naar Berlijn gaat heb je verschillende mogelijkheden. Ben je in het bezit van een auto en wil je hier zelf naartoe rijden, houdt er dan rekening mee dat je hier ongeveer zes à zeven uur mee kwijt bent. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein naar Berlijn te reizen, vanaf Amsterdam Centraal doe je er ongeveer zes en een half uur over. Als laatste mogelijkheid hebben we ook nog het vliegtuig, dan sta je vanaf Schiphol in een uur en kwartier in Berlijn.

Bezienswaardigheden Berlijn

Berlijn kent een rijke geschiedenis: het was bijvoorbeeld de hoofdstad van Pruisen en het Duitse Keizerrijk. Daarnaast was Duitsland natuurlijk de hoofdrolspeler in de Tweede Wereldoorlog en na de deze oorlog is Berlijn meer dan veertig jaar een verdeelde stad geweest (Oost- en West-Berlijn). Hieronder vind je een aantal bezienswaardigheden die zeker aan te raden zijn om te bezichtigen.

Treinreis naar BerlijnDe Berlijnse Muur

Het IJzeren gordijn, zoals de Berlijnse muur ook wel genoemd. Deze muur zorgde ervoor dat Berlijn zo’n veertig jaar een gescheiden stad was. De 3,6 meter hoge muur welke ruim 45 kilometer lang was.

Na de val van de muur is deze muur grotendeels gesloopt, maar de beste plek om de muur te bekijken is bij de East Side Gallery. Hier staat nog 1316 meter muur.

 

Treinreis naar BerlijnCheckpoint Charlie

Tijdens de opsplitsing van Oost- en West-Berlijn waren er een aantal doorgangen waar je tussen de twee gebieden kon reizen.

De derde doorgang, Checkpoint Charlie, is momenteel één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn.

Hier krijg je een replica te zien van het wachtershuisje.

 

Treinreis naar BerlijnBrandenburger Tor

De Brandenburger Tor is ooit gebouwd als stadspoort en deze bood toegang tot de stad achter de stadsmuur. De stadspoort heeft historische belevenissen meegemaakt: het Pruisische Rijk, het Derde Rijk en de Koude Oorlog.

Na de bouw van de Berlijnse Muur behoorde de Brandenburger Tor tot het Oost-Berlijnse deel. Na de val van het IJzeren Gordijn werd de oude stadspoort gezien als symbool voor de Duitse eenheid. Zeker een bezoekje waard dus!

 

 

 



Booking.com