blog

Hoe plan je een treinreis door Europa?

Hoe plan je een treinreis door Europa?

Hoe plan je een treinreis door Europa? Stappenplan & 7 handige tips

Wil je een keer wat anders dan een stedentrip, een zonvakantie of backpacken in Azië. Een aanrader om een keer te doen is om een treinreis door Europa te maken. Echter, hier komt wel het één en ander bij kijken. Zo is het bijvoorbeeld een stuk voordeliger om je treintickets ruim op tijd te boeken. In dit artikel lees je alles over het plannen van een treinreis door Europa. Daarnaast geven wij handige tips voor tijdens het maken van een treinreis en vermelden wij aan het einde van het artikel welke items absoluut niet mogen ontbreken in je koffer of reistas.

Kies je bestemmingen

Wanneer je een treinreis wilt maken wil je hoogstwaarschijnlijk verschillende steden en landen bezoeken. Stel daarom een lijst op met de steden en/of landen waar je graag heen wilt. Vervolgens is het aan te raden om de bestemmingen te rangschikken, want je kunt ze misschien niet allemaal bezoeken. Heb je een lijst opgesteld, dan is het tijd om een route te plannen. Het is namelijk handiger wanneer je een volgorde kiest waarbij je het voordeligst uit bent. Het is bijvoorbeeld zonde om van Duitsland naar Frankrijk te reizen en vervolgens weer van Frankrijk terug naar Duitsland. Ook qua steden is het handige om een logische volgorde aan te houden. Een tip is om de websites van Interrail.eu of NS International te bekijken, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de prijzen en de reisduur tussen bepaalde bestemmingen. Verder is wellicht een geheel verzorgde treinrondreis aan te bevelen

Som op wat je per bestemming wilt bezoeken

Nu je weet waar je naartoe wilt gaan, is het handig om per bestemming te bekijken welke bezienswaardigheden voor jou het bezoeken waard zijn. Wanneer je dit doet, krijg je een duidelijk beeld van hoe lang je in een bepaalde stad wilt verblijven.

Een goede manier om een overzicht met de populairste bezienswaardigheden te vinden, is door op Google bijvoorbeeld te zoeken naar “Leukste bezienswaardigheden in” en dan de naam van een stad. Open de topresultaten in verschillende tabbladen en neem de tijd om de artikelen door te spitten op zoek naar leuke bezienswaardigheden. Heb je een lijst opgesteld met interessante musea, parken en andere attracties om te bezoeken in een bepaalde stad? Dan is het verstandig om via bijvoorbeeld Google Maps te kijken hoe ver deze bezienswaardigheden van elkaar gelegen zijn. Ten slotte willen we de websites als Spotted by Locals en Like a Local Guide aanraden. Hier kun je ook vaak interessante activiteiten vinden.

Bepaal hoe lang je wilt gaan reizen

Voor het plannen van een reis door Europa is het natuurlijk belangrijk om bij jezelf na te gaan hoe lang je wilt en kunt reizen. Tijdens stap twee heb je een lijst opgesteld met steden en bezienswaardigheden die je graag wilt bezoeken, maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn qua tijd. Zelf zijn wij van mening dat in de meeste steden in Europa twee á drie dagen wel voldoende is, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat je allemaal wilt bekijken. In een stad waar je slechts enkele bezienswaardigheden wilt bezoeken, is één volle dag soms al voldoende. Mocht je niet uit komen qua tijd, schrap dan één van je minst favoriete steden uit je lijst.

Plan de route voor je bestemmingen

Je bent nu bij de stap aangekomen waarbij je moet gaan puzzelen op welke datums je wilt gaan reizen. Overigens hoef je niet alles van tevoren te plannen en kun je er ook voor kiezen om wat flexibeler te zijn tijdens je reis. Echter, wanneer je meerdere landen wilt bezoeken, ben je doorgaans een stuk voordeliger uit om ruim op tijd je treintickets aan te schaffen. Wanneer dat voor jou niet al te belangrijk is of wanneer je besluit om in slechts één of twee landen te gaan reizen, dan hoef je hier minder rekening mee te houden. De prijzen voor een binnenlandse treinreis zijn meestal hetzelfde en de korting die je ontvangt wanneer je van tevoren boekt is er niet of is een stuk minder.

Bekijk hoeveel je per bestemming ongeveer kwijt bent voor accommodaties en attracties

Wanneer je jouw treinreis wilt gaan plannen, is het ook handig om te weten hoeveel je ongeveer kwijt zult zijn voor eventuele overnachtingen. Je kunt natuurlijk de nachttrein nemen, maar het zal vaker voorkomen dat je zult overnachten in een hotel of een hostel. Voor het vinden van een accommodatie kunnen wij de websites Booking.com aanraden. Of wanneer je liever een huis, appartement of kamer boekt, kun je ook kijken naar de mogelijkheden op Airbnb. Ook hierbij geldt dat je doorgaans goedkoper uit bent wanneer je op tijd boekt. Echter, soms kom je goede deals tegen wanneer een hostel of hotel nog veel kamers of bedden beschikbaar hebben. Bij Airbnb geldt dit doorgaans niet en ben je in bijna alle gevallen voordeliger uit wanneer je op tijd boekt.

Naast de prijzen van de accommodaties, is het ook handig om te kijken wat de prijzen van de bezienswaardigheden zijn die je wilt gaan bezoeken. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van wat je ongeveer kwijt zult zijn tijdens je treinreis door Europa.

Bekijk waar je het goedkoopst uit bent voor de treintickets

Bij het plannen van een treinreis door Europa mogen de treintickets natuurlijk niet ontbreken. Het vinden van de beste treintickets neemt iets meer tijd in beslag dan bijvoorbeeld het vinden van de beste deals voor vliegtickets, maar ook de goedkoopste treintickets vinden is relatief eenvoudig. Voor vliegtickets heb je bijvoorbeeld websites als Vliegtickets, maar ook voor treintickets zijn er soortgelijke websites te vinden. Zo heb ik in het verleden veelvuldig gebruik gemaakt van Happyrail. Echter, de laatste tijd hebben de websites Flixbus en NS International mijn voorkeur gekregen. Het beste is natuurlijk om alle websites uit te proberen.

Reizen door Europa met de Interrail Pas

Een aanrader is de Interrail Pas. Dit is een treinticket waarmee je bijna met alle treinen in Europa kunt reizen. Zo geeft de Interrail Pas je toegang tot veertig spoorweg- en veerbootmaatschappijen en meer dan 40.000 bestemmingen in meer dan dertig landen. Op de website van Interrail heb je de keuze tussen de ‘Global Pass’ of ‘One Country Pass’. Zoals de namen al verklappen kun je met de ‘Global Pass’ meerdere landen bezoeken en is de ‘One Country Pass’ geldig in één land. Verder krijgen reizigers tot en met 27 jaar of reizigers ouder dan 60 jaar korting op hun treinreis. Voor alle informatie hierover verwijzen we je graag naar de website.

Bereken de totale kosten van de reis

Na het volgen van de bovenstaande stappen voor het plannen van je reis door Europa heb je een duidelijk overzicht kunnen krijgen van wat je qua kosten kunt verwachten. Tel al de kosten van de accommodaties en treintickets bij elkaar op, om zo een schatting te krijgen van wat de kosten van de belangrijkste dingen van je reis zullen zijn. Let er wel op dat dit meestal wat hoger uitvalt dan je in eerste instantie verwacht. Zo komt er bijvoorbeeld eten, drinken en uitjes die je niet had gepland bij.

7 handige tips voor je treinreis door Europa

Door het volgen van de stappen hierboven zal het met het plannen van je treinreis door Europa wel goed komen. Toch willen wij hieronder nog enkele tips geven hoe je jouw treinreis door Europa een stuk aangenamer kunt maken. Sommige van de tips zullen goed zijn voor je portemonnee en andere tips nemen weer wat stress weg.

 

 • Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je reist

 

Wanneer je een internationale treinreis gaat maken geldt doorgaans dat hoe eerder je het ticket boekt, des te voordeliger het ticket zal zijn. Daarom raden wij aan om ruim op tijd te boeken. Ook kun je het prijsverschil vergelijken tussen dal- en piekuren. Voor binnenlandse reizen zal het verschil doorgaans een stuk kleiner zijn of hanteert een treinmaatschappij vaste prijzen. In dat geval is het handiger om te wachten met boeken, zodat je wat meer flexibiliteit hebt en eventueel langer in een bepaalde stad kunt verblijven.

 

 • Prop je koffer of reistas nooit helemaal vol

 

Zorg dat je koffer of reistas nooit helemaal vol is wanneer je aan je treinreis begint. Allereerst is dit natuurlijk erg zwaar en kan het voor ongemak zorgen, maar ook wil je waarschijnlijk tijdens je reis het één en ander kopen. Tijdens het reizen met de auto maakt een tasje extra niet veel uit, maar bij het maken een treinreis wil je niet met een extra (plastic) tas moeten sjouwen.

 

Je kunt kiezen voor een grotere koffer of reistas, maar er zijn meerdere manieren hoe je kunt besparen op je bagage. Kies bijvoorbeeld voor kleinere reisflesjes in plaats van grote douchegel en shampoo flessen. Verder zijn er online nog veel meer reishacks te vinden die jouw reis een stuk plezieriger kunnen maken.

 

 • Bekijk met welke treinen je wel en niet wilt reizen

 

Een andere tips is om te kijken naar de treinen waar je mee van plan bent te gaan reizen. Zo hebben hogesnelheidstreinen meer comfort wanneer je van A naar B wilt reizen. Echter, in veel Europese landen is het met het comfort in de treinen redelijk goed gesteld. Toch is het soms handig om te weten wat je kunt verwachten wanneer je met een bepaalde trein gaat reizen.

 

 • Controleer de prijzen van verschillende aanbieders

 

Een andere tips voor tijdens je reis door Europa is om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. En hoewel de verschillen uiteraard niet zo groot zijn als bij het vliegen, kun je ook op je treintickets door deze tip een leuk bedrag besparen. Interrail ook een goede manier om goedkoop met de trein in Europa te reizen. Eerder in dit artikel zijn we al dieper ingegaan op de mogelijkheden.

 

 • Vermijd reizen tijdens de spitsuren

 

De spitsuren vermijden tijdens je reis heeft verschillende voordelen. Zo is het reizen tijdens de spitsuren in veel Europese landen een stuk duurder, maar daarnaast is het voor jou ook een stuk prettiger om in een rustige trein te reizen. Zeker wanneer je met een koffer of reistas reist, beschouwen wij dit als een groot voordeel.

 

 • Plan je treinreis door Europa vooraf

Het nut van het plannen van je treinreis door Europa is na het lezen van dit artikel waarschijnlijk wel duidelijk geworden. Zo hebben wij eerder in dit artikel al meerdere voordelen benoemt. Zo is het bijvoorbeeld een stuk voordeliger en zal het zorgen voor minder stress tijdens het reizen.

 

 • Boek een Stedentrip met de trein, dat is goed voor het milieu

Een stedentrip met de trein is comfortabel, snel én duurzaam. Stap bij het station bij jou in de buurt in de trein, zonder in de rij te staan voor een paspoortcontrole of bij het boarden. Strek je benen door een wandeling te maken in de trein, drink een kopje koffie terwijl je geniet van de landschappen die voorbijschieten op weg naar jou geboekte stedentrip. Binnen een paar uur kan je al op bestemming zijn. Boek nu een stedentrip met de trein en geniet van de vele voordelen dat dit met zich meebrengt en kom uitgerust op je bestemming aan.

Dit moet je absoluut meenemen tijdens je treinreis door Europa

We verwachten dat je na het volgen van ons stappenplan voor het plannen van je treinreis door Europa en het toepassen van bovenstaande tips kunt genieten van een zorgeloze reis. We willen dit artikel afsluiten met een lijst met items die volgens ons niet mogen ontbreken tijdens je reis door Europa met de trein. Verder adviseren we om een kleine rugzak of schoudertas mee te nemen voor je persoonlijke spullen.

 

 • Neem een e-reader of een tablet mee waar je boeken op kunt lezen voor wanneer je niets te doen of te zien hebt in de trein.
 • Een hangslotje is altijd handig om aan je tas en/of koffer te hangen tijdens het reizen met de trein.
 • Kopieën van belangrijke reisdocumenten in een mapje.
 • Voldoende eten en drinken voor in de trein. Vooral voor een lange reis is dit aan te raden.
 • Een geldriem om je paspoort, rijbewijs, geld en andere belangrijke spullen in te bewaren.
 • Opladers voor je telefoon, tablet, camera en andere elektronische apparaten. Een goede powerbank en een universele adapter is overigens ook geen overbodige luxe.
 • Zorg voor zonnebrandcrème en anti-muggenproducten tijdens je reis.

You may also like...